Prediktory jazykového a řečového vývoje u chlapců s Duchennovou svalovou dystrofií - Macků, Eliška; Lasotová, Naděžda; Bytešníková, Ilona (Listy klinické logopedie, 2024)
Záměrem přehledového článku je poskytnout stručný souhrn současného poznání o prediktorech jazykového a řečového vývoje u chlapců s Duchennovou svalovou dystrofií (DMD). DMD je nejčastější vzácné genetické neuromuskulární onemoc- nění dětského věku postihující zejména chlapce a vyznačuje se progresivní svalovou slabostí s nepříznivou prognózou. Vedle motorických obtíží jsou u těchto chlapců rovněž běžné neurovývojové obtíže, zejména v oblasti jazykového a ře- čového vývoje, které mohou předcházet motorickým symptomům. Tento článek zdůrazňuje důležitost vnímání nemotorických milníků vývoje jako ukazatelů mož- ného neurovývojového deficitu. Současně poskytuje klinickým logopedům informace o vývoji jazyka a řeči u chlapců s DMD, prediktorech pro identifikaci těchto defi- citů a možnostech včasného zahájení logopedické péče. Klinický logoped zastává v multidisciplinárním týmu v péči o chlapce s DMD roli, jež je pro jejich globální vývoj klíčová; tato role je však často opomíjena. Včasná klinickologopedická inter- vence může výrazně zlepšit kvalitu života dětí s DMD a jejich pečovatelů.
Keywords: raná péče; Speech Disorders; mužské pohlaví; lidé; Child; dítě; Male; Muscular Dystrophy, Duchenne; neurovývojové poruchy; Neurodevelopmental Disorders; Early Intervention, Educational; Duchennova muskulární dystrofie; Humans; poruchy řeči