Synkopa způsobená rupturou aneuryzmatu pravé koronární tepny - Šyler, Jakub; Plášek, Jiří; Vrtal, Jiří; Václavík, Jan; Dodulík, Jozef (Vnitřní lékařství, 2024)
Synkopa je náhlá přechodná ztráta vědomí způsobená krátkodobou hypoperfuzí mozku. Je častým důvodem návštěvy pacientů na akutních příjmových ambulancích, kde je klíčové odlišit život ohrožující příčiny od benigních stavů. V této kazuistice představujeme případ 71letého pacienta, u kterého byla synkopa způsobena rupturou aneuryzmatu pravé koronární tepny, což vedlo k vytvoření objemného hematomu utlačující pravostranné srdeční oddíly. Tento mechanismus vedl k opakovaným synkopám, které na první pohled mohly být mylně přičítány ortostatické hypotenzi způsobené nově nasazenými antihypertenzivy. Případ podtrhuje důležitost komplexního přístupu k diagnostice synkop a zdůrazňuje potřebu vyloučení vážných kardiovaskulárních příčin, zejména v případě opakovaných a nevysvětlitelných synkop. Tento vzácný, ale život ohrožující stav byl promptně diagnostikován a léčen urgentním kardiochirurgickým zákrokem.
Keywords: Aneurysm, Ruptured; synkopa; lidé; senioři; mužské pohlaví; kardiochirurgické výkony; Male; Aged; koronární aneurysma; Syncope; Coronary Aneurysm; Cardiac Surgical Procedures; prasklé aneurysma; Humans