Nežádoucí účinky methotrexátu při podávání nízkých dávek - Stumpfová, Alena (Dermatologie pro praxi, 2024)
Methotrexát (MTX) je antagonista kyseliny listové se širokým spektrem použití v léčbě (hemato)onkologických, kožních, revmatologických a jiných autoimunitních onemocnění. Od roku 1971 je schválen v léčbě těžkých a generalizovaných forem psoriázy, své uplatnění našel i v léčbě jiných chronických kožních nemocí. Ačkoliv se jedná o lék efektivní a vzhledem k jeho variabilitě užití jedinečný, známé jsou také jeho nežádoucí účinky (NÚ). Vzhledem k absenci specifických markerů toxicity MTX nelze předem stanovit jejich výskyt. Při dodržení určitých pravidel dávkování a monitoringu léčby je MTX lék bezpečný a dobře tolerovaný. Tento článek se zaměřuje na popis těch nejčastějších a nejzávažnějších NÚ při podávání nízkých dávek, specifikuje jejich úskalí a popisuje preventivní a terapeutická opatření tak, aby MTX mohl být specializovanými ambulantními lékaři a pacienty bez obav používán.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Drug Administration Schedule; Drug Interactions; Dose-Response Relationship, Drug; Folic Acid; léková kontraindikace; vztah mezi dávkou a účinkem léčiva; kyselina listová; Methotrexate; Humans; nízké dávky; lidé; methotrexát; nežádoucí účinky léčiv; Contraindications, Drug; rozvrh dávkování léků; lékové interakce