Primární kožní T-buněčné lymfomy - nové terapeutické postupy - Fialová, Petra (Dermatologie pro praxi, 2024)
Mycosis fungoides (MF) je nejčastějším typem primárního kožního T-buněčného lymfomu (CTCL). Sézaryho syndrom (SS) je vzácná leukemická varianta CTCL. MF má dlouholetý průběh a v iniciálních fázích choroby není jeho diagnostika snadná. Určení diagnózy v časném stadiu a zahájení terapie zvýší pravděpodobnost dosažení a udržení dlouhého bezpříznakového období. Jak v léčbě MF, tak i pro pacienty se SS máme nyní nové terapeutické možnosti, které mohou prodloužit jejich celkové přežití.
Keywords: Lymphoma, T-Cell, Cutaneous; lidé; Mycosis Fungoides; Sézaryho syndrom; kožní T-buněčný lymfom; mycosis fungoides; Humans