ORF - vzácné virové onemocnění - Nevoralová, Zuzana (Dermatologie pro praxi, 2024)
Je popsána kazuistika 41letého muže, který přišel do naší ambulance pro typický nález morfy orfu na prstě levé ruky. Navíc měl na těle mnohočetné multiformní projevy. Lokálně bylo doporučeno antiseptikum pod krytí. Multiformní exantém byl léčen perorálním antihistaminikem a lokálním kortikoidem. Ke zhojení došlo do 15 dnů. Přítomnost orf viru byla potvrzena PCR metodou ze stěru z morfy. Zdrojem infekce byly nejspíše ovce pacienta. Je rozebrána etiologie, klinický nález, diagnóza, diferenciální diagnóza, komplikace a léčba orfu.
Keywords: vzácné nemoci; Rare Diseases; dospělí; přenos infekční nemoci; Erythema Multiforme; lidé; erythema multiforme; mužské pohlaví; Male; Adult; Disease Transmission, Infectious; Humans