Využití mechanické srdeční podpory Impella CP u pacienta s implantovanou TAVI Evolut - Jirouš, Štěpán; Horák, David; Slezák, David; Lhotský, Jan; Buriánek, Vít; Volovár, Štefan; Bernat, Ivo; Rokyta, Richard (Intervenční a akutní kardiologie, 2024)
Prezentujeme málo častou možnost využití mechanické srdeční podpory Impella CP Smart Assist (Abiomed) zavedené přes biologickou aortální náhradu Evolut (Medtronic). Mezi absolutní kontraindikace zavedení Impelly se řadí mj. i přítomnost mechanické protézy aortální chlopně, ne však bioprotéza v aortální pozici. Před zaváděním Impelly přes bioprotézu Evolut však varuje americká FDA z důvodu rizika interakcí mezi in-flow a out-flow Impelly a okrajem stentu s možností poškození funkce pumpy. Přesto může být zavedení této podpory i u pacientů s implantovanou stentovanou chlopní někdy nezbytné, především při vysoce rizikové PCI nebo v případě kardiogenního šoku, kdy není vhodné nebo možné použít jinou oběhovou nebo levokomorovou podporu. V článku jsou popsány některé praktické tipy, jak lze postupovat v případě, že je nutno Impellu do těchto stentovaných chlopní, zavést a prezentujeme naši zkušenost na konkrétním případu.
Keywords: chirurgická náhrada chlopně; Heart-Assist Devices; komorbidita; Acute Coronary Syndrome; lidé; senioři; mužské pohlaví; akutní koronární syndrom; Renal Dialysis; Male; Comorbidity; Heart Valve Prosthesis Implantation; podpůrné srdeční systémy; kardiovaskulární chirurgické výkony; Aged; dialýza ledvin; Cardiovascular Surgical Procedures; Humans