Plicní embolie: profylaxe, diagnóza, akutní léčba - Radvan, Martin; Kameník, Martin (Intervenční a akutní kardiologie, 2024)
Plicní embolie je po srdečním infarktu a mozkové příhodě třetí nejčastější příčinou kardiovaskulárního úmrtí. Zásady profylaxe trombembolické nemoci jsou nedílnou součástí péče v chirurgických i interních oborech. Tíže plicní embolie se pohybuje v celém spektru, od zcela asymptomatických forem po obstrukční šok, kdy prvním a jediným příznakem je náhlá smrt. Základem léčby málo a středně rizikových pacientů je antikoagulační terapie. Pro vysoce rizikové pacienty je k dispozici účinná trombolytická terapie, která má ovšem řadu kontraindikací a i při jejich respektování je zatížena rizikem krvácení, včetně fatálního. Donedávna jediná alternativa, kardiochirurgická embolektomie, je v současnosti nahrazována stále se rozšiřujícím spektrem katetrizačních metod.
Keywords: Mechanical Thrombolysis; Thrombolytic Therapy; trombolytická terapie; Humans; mechanická trombolýza; antikoagulancia; lidé; plicní embolie; Anticoagulants; Pulmonary Embolism