Aktuální trendy ve využití bakteriálních lyzátů - Humlová, Zuzana (Medicína pro praxi, 2024)
Bakteriální lyzáty nespecificky stimulují celkovou imunitu organismu. Působí na nespecifické obranné mechanismy, což vede ke zvýšení IgA na sliznicích, fagocytární aktivitě a produkci interferonu gama. Mohou také stimulovat tvorbu specifických protilátek proti bakteriálním antigenům, které tvoří přípravek. V mnoha klinických studiích bylo prokázáno, že perorální bakteriální lyzáty snižují četnost opakovaných respiračních infekcí u dětí i dospělých a snižují potřebu podávání antibiotik.
Keywords: Urinary Tract Infections; Immunity, Innate; Respiratory Tract Infections; Reproductive Tract Infections; bakteriální lyzáty; Adaptive Immunity; přirozená imunita; infekce reprodukčního traktu; Adjuvants, Immunologic; infekce dýchací soustavy; lidé; infekce močového ústrojí; Humans; adjuvancia imunologická; adaptivní imunita