Kritické zhodnocení intravenózně podávaného vitaminu C v praxi - Lapka, Marek (Medicína pro praxi, 2024)
VitC je důležitý jako redukční činidlo a podílí se na mnoha biologických procesech, včetně syntézy kolagenu a neurotransmiterů. Cílem této práce bylo kriticky zhodnotit dostupné informace o potenciálu intravenózně podávaného VitC (IVC) v onkologii a diskutovat případy, kdy by jeho použití mohlo být indikováno využitím literárního přehledu dostupných vědeckých publikací zaměřených na použití IVC v léčbě rakoviny. Zahrnuty byly práce z posledních 2 dekád, včetně studií fáze I-III, které hodnotily bezpečnost, snášenlivost a účinnost IVC. Vysokodávkový IVC má potenciál jako doplňková léčba v onkologii, zejména v kombinaci s chemoterapií a radioterapií. Další rozsáhlé studie jsou však zapotřebí k potvrzení těchto nálezů a k definování optimálního dávkování a aplikačních schémat ve specifických indikacích.
Keywords: kombinovaná terapie; Neoplasms; intravenózní podání; Palliative Care; kyselina askorbová; nádory; Administration, Intravenous; Humans; Ascorbic Acid; Combined Modality Therapy; klinické zkoušky jako téma; Clinical Trials as Topic; paliativní péče; lidé