Hypertenze a neurologická onemocnění - Mikulenka, Petr; Štětkářová, Ivana (Neurologie pro praxi, 2024)
Hypertenze, tedy zvýšení krevního tlaku nad 140/90 mm Hg, je spojena s poškozením řady orgánů. Mezi cílové orgány hypertenze patří i mozek. Klinické projevy zahrnují hypertenzní encefalopatii, syndrom reverzibilní encefalopatie v zadním povodí a cévní mozkové příhody. Chronická hypertenze se podílí na strukturálních a funkční změnách mozkové tkáně, které mohou vyústit v klinicky manifestní postižení kognitivních funkcí a rozvoj demence. Patofyziologický podklad hypertenzí navozeného postižení mozku je komplexní. Časný záchyt hypertenze a její adekvátní léčba jsou klíčové pro snižování rizika vzniku neurologických komplikací.
Keywords: homeostáza; Epilepsy; hypertenze; Posterior Leukoencephalopathy Syndrome; eklampsie; kognitivní poruchy; cévní mozková příhoda; Hypertensive Encephalopathy; lidé; Homeostasis; Stroke; hypertenzní encefalopatie; Cognition Disorders; Eclampsia; Brain Diseases; epilepsie; Hypertension; nemoci mozku; Antihypertensive Agents; antihypertenziva; syndrom zadní leukoencefalopatie; Humans