Poruchy spánku a cievne mozgové príhody - Šiarnik, Pavel; Poddaný, Michal; Kollár, Branislav (Neurologie pro praxi, 2024)
Poruchy spánku predstavujú častú komorbiditu u pacientov s cievnou mozgovou príhodou (CMP). Vzájomné vzťahy medzi poruchami spánku a CMP sú komplexné a obojsmerné. Poruchy spánku môžu jednak predstavovať rizikový faktor vzniku CMP, na druhej strane môže lézia centrálneho nervového systému navodiť narušenie spánku. Spánkové poruchy a ich liečba môžu vo výraznej miere modifikovať proces rekonvalescencie pacienta a ovplyvňovať aj riziko recidívy CMP. V nasledujúcom texte približujeme uvedenú problematiku. Pozornosť venujeme nielen detailne preskúmanému spánkovému apnoe, ale objasňujeme aj úlohu porúch hybnosti viazaných na spánok a insomnie. Interakcie CMP s hypersomniami, poruchami cirkadiánnej rytmicity a parasomniami budú musieť detailnejšie odhaliť až budúce prospektívne štúdie.
Keywords: klinická studie jako téma; poruchy spánku z vnitřních příčin; Clinical Studies as Topic; Sleep Disorders, Circadian Rhythm; poruchy iniciace a udržování spánku; poruchy spánku a bdění; cévní mozková příhoda; syndromy spánkové apnoe; Sleep Initiation and Maintenance Disorders; Sleep Disorders, Intrinsic; poruchy cirkadiánního rytmu (spánek); Humans; lidé; Sleep Wake Disorders; Stroke; Sleep Apnea Syndromes