Inovace a vývoj v terapii chronické lymfocytární leukemie - Šimkovič, Martin (Onkologie, 2024)
Nejnovější poznatky v biologii chronické lymfocytární leukemie (CLL) mají významný dopad na léčbu tohoto onemocnění. Buňky CLL vykazují závislost na zvýšené expresi BCL-2, autonomní BCR signalizaci a vyznačují se nadměrnou expresí delta izoformy p110 PI3K kinázy a BTK kinázy, která podporuje přežívání nádorových buněk. Cílená léčba monoklonálními protilátkami rituximabem a obinutuzumabem spolu s malými molekulami, jako je ibrutinib, idelalisib a venetoklax, výrazně rozšířila terapeutické možnosti, což vedlo ke zlepšení celkového přežití pacientů. V této souvislosti je pozoruhodné, že pacienti, kteří zahájili léčbu ibrutinibem, vykazují míru přežití srovnatelnou s celkovou populací. Ne všechny problémy spojené s CLL však byly vyřešeny, neboť stále přetrvávají otázky týkající se dysfunkce imunitního systému a sekundárních malignit, jednotnosti léčebných přístupů pro pacienty s vysokým a nízkým rizikem, dlouhodobých strategií pro mladé pacienty a terapie pro pacienty s Richterovou transformací. Přestože inhibitory BTK a BCL-2 mohou pozitivně ovlivnit imunitní systém, problémy spojené s infekcemi a sekundárními nádory přetrvávají. Pokud jde o Richterovu transformaci, identifikace specifických genetických abnormalit může v budoucnu umožnit cílenější a účinnější léčbu, včetně terapie CAR-T a bispecifických protilátek.
Keywords: protinádorové látky; nádorový supresorový protein p53; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell; Antineoplastic Agents; proteinkinasa BTK; Humans; Immune System; protokoly protinádorové léčby; Antineoplastic Protocols; lidé; protoonkogenní proteiny c-bcl-2; Richterova transformace; Agammaglobulinaemia Tyrosine Kinase; Proto-Oncogene Proteins c-bcl-2; imunitní systém; chronická lymfatická leukemie; Tumor Suppressor Protein p53