Léčba sekundární imunodeficience u hematoonkologických pacientů - Jungová, Alexandra (Onkologie, 2024)
Sekundární imunodeficience (SID) je velmi častou komplikací hematologických, onkologických či jiných chronických onemocnění a je velmi často podceňována a přehlížena. SID vzniká jak vlivem základního onemocnění, tak vlivem podávané léčby a zvyšuje morbiditu i mortalitu. Nejčastěji se jedná o deficit humorální imunity a klinicky se SID projevuje zvýšenou frekvencí, přítomností neobvyklých komplikací u běžných infekcí a také výskytem oportunních infekcí. Substituční léčba imunoglobuliny je u těchto pacientů indikovaná a významně snižuje nemocnost pacientů včetně spotřeby antibiotik, potřeby hospitalizací pro infekční komplikace a zároveň snižuje mortalitu způsobenou infekčními agens. Moderní terapie, jako je CAR T terapie či bispecifické protilátky, prokazatelně zhoršují imunitu, a proto potřeba substituční terapie imunoglobuliny, ať ve formě subkutánní či intravenózní, bývá nezbytná. V tomto textu není řešena problematika antiinfekční profylaxe ani vakcinace, je řešena až kauzální léčba SID.
Keywords: oportunní infekce; Humans; Hematologic Neoplasms; Immunoglobulins; lidé středního věku; Immunization, Passive; Receptors, Chimeric Antigen; lidé; hematologické nádory; Immunotherapy, Adoptive; Opportunistic Infections; Male; Middle Aged; chimerické antigenní receptory; syndromy imunologické nedostatečnosti; imunoterapie adoptivní; mužské pohlaví; pasivní imunizace; imunoglobuliny; Immunologic Deficiency Syndromes