Akutní perikarditida asociována s parvovirovou infekcí u dívky s akutní lymfoblastickou leukemií - Mihál, Vladimír; Palátová, Alžběta; Stará, Veronika; Jurchenko, Olena; Bakaj-Zbrožková, Lenka (Pediatrie pro praxi, 2024)
Týden po ukončení udržovací léčby byla v krvi 11leté dívky s akutní lymfoblastickou leukemií metodou DNA potvrzena akutní infekce parvovirem B19. Klinickými projevy byly dva týdny trvající horečka, vlhký kašel a intermitentní bolesti na hrudi při nádechu. Byly detekovány zvýšené hodnoty sérového CRP, N-terminálního natriuretického peptidu, ale mírné zvýšení hodnoty troponinu. Na EKG záznamu byla přítomna nápadně nízká voltáž vlny P, komplexu QRS a vlny T. Echokardiografické vyšetření potvrdilo akutní myoperikarditidu s rozsáhlým perikardiálním výpotkem. Zotavení pacientky bylo podpořeno diuretickou léčbou a kortikosteroidy, proběhlo rychle. Po týdenní léčbě došlo k úplné redukci perikardiálního výpotku.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; udržovací chemoterapie; Precursor Cell Lymphoblastic Leukemia-Lymphoma; Child; lidé; akutní lymfatická leukemie; nežádoucí účinky léčiv; Female; perikarditida; Parvovirus B19, Human; dítě; Pericarditis; lidský parvovirus B19; ženské pohlaví; Maintenance Chemotherapy; Humans