Je třeba i očkování nás, zdravotníků? - Rumlarová, Šárka (Pediatrie pro praxi, 2024)
Personál zdravotnických zařízení je při výkonu své profese exponován četným infekcím. Zároveň mohou zdravotníci být zdrojem nákazy pro pacienty, o které se starají. Očkování zdravotnických pracovníků tak hraje významnou roli ve zvýšení bezpečnosti jak pro pacienty, tak pro zaměstnance pracující ve zdravotnictví. Ze zákona povinné je pro zdravotníky očkování proti virové hepatitidě typu B, případně typu A, za určitých okolností i proti vzteklině nebo spalničkám. Dále je zdravotníkům doporučena vakcinace proti chřipce, covidu-19, černému kašli, meningokokovým nákazám a varicele.
Keywords: infekce spojené se zdravotní péčí; zdravotničtí pracovníci; Vaccination; Cross Infection; vakcinace; Humans; lidé; Health Workforce