Slinné biomarkery zubního kazu - Merglová, Vlasta (Pediatrie pro praxi, 2024)
Zubní kaz (ZK) je jedno z nejčastějších chronických infekčních onemocnění dětského věku. Kromě nadměrného příjmu sacharidů a přítomnosti zubního mikrobiálního plaku se za další významné rizikové faktory vzniku ZK pokládá složení tvrdých zubních tkání a sliny. Slina odráží fyziologický a patologický stav dutiny ústní a hraje významnou roli při vzniku a prevenci zubního kazu. Možnými biomarkery zubního kazu je řada měřitelných vlastností sliny - množství sliny, pH sliny, pufrovací kapacita, přítomnost a množství kariogenních mikroorganismů. Hlavními složkami sliny jsou voda a různé anorganické a organické substance. Za významné organické látky se považují antimikrobiální peptidy, slinné glykoproteiny a proteiny s enzymatickou aktivitou. Tyto látky mohou sloužit jako zdroj biomarkerů pro stanovení rizika vzniku zubního kazu. Slinné biomarkery mohou být využity nejen pro predikci, diagnostiku, prognózu a ošetřování zubního kazu, ale i pro hodnocení výsledků léčení. Cílem dalších výzkumů bude charakterizovat vztahy mezi jednotlivými proteiny, jejich interakce a určit, jakým způsobem ovlivňují vznik a progresi zubního kazu.
Keywords: Humans; zubní kaz; Child; lidé; Risk; Saliva; dítě; biologické markery; Dental Caries; slinné proteiny a peptidy; Biomarkers; Salivary Proteins and Peptides; riziko; sliny