Kongenitální hemangiom krku s kompletní regresí - Mihál, Vladimír; Bakaj-Zbrožková, Lenka; Michálková, Kamila; Hálek, Jan; Zálešák, Bohumil (Pediatrie pro praxi, 2024)
Kongenitální hemangiomy (KH) se zakládají in utero a patří do skupiny benigních cévních nádorů, které dosahují svého růstového vrcholu při narození a dále již neprogredují. Od infantilních hemangiomů (IH) se liší nejen svým klinickým, radiologickým a histologickým obrazem, ale také odlišným chováním a léčebným přístupem. Autoři popisují případ novorozené dívky s KH krku o velikosti 30 × 20 × 30 mm. Ultrasonografické vyšetření v barevném mapování prokázalo zvýšeně echogenní formaci v podkoží s mírně zvýšeným prokrvením. Ke kompletní spontánní regresi KH došlo ve věku 12 měsíců.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; hemangiom; lidé; Female; Infant, Newborn; krk; Neck; Hemangioma; magnetická rezonanční tomografie; novorozenec; ženské pohlaví; Humans