Racemický ketamin v léčbě polymorbidní pacientky s rezistentní depresivní poruchou se závažnými suicidálními ideacemi a bolestivou poruchou - případová studie - Kopeček, Miloslav; Andrashko, Veronika; Knytl, Pavel; Horáček, Jiří (Psychiatrie pro praxi, 2024)
Sedmačtyřicetiletá pacientka byla hospitalizována pro svoji 5. depresivní epizodu v rámci periodické depresivní poruchy, současnou těžkou fázi se suicidálními ideacemi. Opakované pokusy antidepresivní léčby byly neúspěšné a pacientka plánovala eutanazii v zahraničí. Celkové skóre 8položkové verze Sheehanovy škály suicidality (S-STS 10.0) bylo 28. Mimo depresivní poruchy sužovaly pacientku četné somatické komorbidity. Pro závažné suicidální ideace jsme zahájili akutní léčbu ketaminem 2× týdně, nejdříve intranasálně a později subkutánně. Po 4 aplikacích ketaminu byla pacientka propuštěna do ambulantní udržovací léčby. Tam se po 9. aplikaci ustálil interval subkutánní aplikace ketaminu na frekvenci 1× týdně. Od 14. aplikace přešla pacientka na i. m. aplikaci ketaminu, kterou hodnotila jako efektivnější. V době publikace kazuistiky trvá udržovací léčba ketaminem 12 měsíců. Poslední hodnota celkového skóre suicidality S-STS 10.0 byla 6. Jedná se o redukci celkového skóre suicidality o více než 70 %. Dlouhodobá léčba ketaminem byla efektivnější v léčbě rezistentní deprese se suicidálními ideacemi než kombinace antidepresiv.
Keywords: Ketamine; Female; Antidepressive Agents; chování sebezraňující; ženské pohlaví; Migraine Disorders; tryptaminy; Suicidal Ideation; komorbidita; migréna; lidé; sebevražedné myšlenky; Comorbidity; klinická studie jako téma; Tryptamines; Clinical Studies as Topic; bolest; Self-Injurious Behavior; depresivní poruchy; Depressive Disorder; Pain; lidé středního věku; antidepresiva; Middle Aged; ketamin; Humans