Metabolické rizikové faktory renálního karcinomu - Fedorko, Michal (Urologie pro praxi, 2024)
Renální karcinom se ve zvýšené míře vyskytuje v rozvinutých zemích Evropy a Severní Ameriky, pro které je typický vysoký finanční příjem a tzv. západní životní styl. S ním souvisí výskyt metabolického syndromu a jeho komponent, které mají vliv nejen na kardiovaskulární onemocnění a cukrovku, ale rovněž na vznik maligních nádorů. U renálního karcinomu jsou typickými rizikovými faktory obezita a hypertenze. Přehledový článek popisuje vztah mezi známými metabolickými rizikovými faktory a karcinogenezí zhoubných nádorů ledvin, současně diskutuje i možné preventivní strategie, jak zlepšit metabolickou dysfunkci a snížit tak riziko vzniku (nejen) renálního karcinomu.
Keywords: rizikové faktory; Diabetes Mellitus, Type 2; Obesity; Carcinoma, Renal Cell; Metabolic Syndrome; Risk Factors; lidé; obezita; karcinom z renálních buněk; diabetes mellitus 2. typu; metabolický syndrom; Humans