Léčba akutní bolesti - Křivonosková, Soňa; Rozsypalová, Aneta (Urologie pro praxi, 2024)
Bolest je častým symptomem nejen v urologii a její adekvátní léčba je nezbytná pro zajištění komfortu pacientů a zlepšení kvality života. V České republice je dostupná široká škála analgetik s různými mechanismy účinku a indikacemi. Přesto stále existuje nezanedbatelná část pacientů, kteří trpí nedostatečně kontrolovanou bolestí. Mnoho mladých lékařů se cítí v oblasti léčby bolesti nedostatečně informováno a vyškoleno. Včasná a správná analgezie má zásadní význam nejen pro pacienty, ale i pro optimalizaci nákladů na péči.
Keywords: Aged, 80 and over; akutní bolest; management bolesti; senioři nad 80 let; opioidní analgetika; senioři; lidé; Pain Management; Analgesics, Opioid; neopioidní analgetika; Aged; Analgesics, Non-Narcotic; Acute Pain; Humans