Endometrióza urotraktu - Buchta, Michal; Matys, Oldřich; Němec, Martin (Urologie pro praxi, 2024)
Autoři uvádí dvě kazuistiky pacientek s endometriózou močového měchýře a ureteru, které podstoupily vyšetření a operativní řešení na daném pracovišti. Kazuistiky popisují možné diagnostické rozpaky a nutnost komplexního interdisciplinárního přístupu zejména při pokročilých nálezech onemocnění. V tomto článku autoři dále přibližují problematiku endometriózy močových cest jako diagnostické jednotky, s níž se urolog ve své praxi může setkat.
Keywords: gynekologické chirurgické výkony; dospělí; močové ústrojí; endometrióza; Ureteral Diseases; Female; Adult; ženské pohlaví; Tomography, X-Ray Computed; Endometriosis; lidé; nemoci močovodu; Urinary Bladder Diseases; nemoci močového měchýře; Urinary Tract; Gynecologic Surgical Procedures; počítačová rentgenová tomografie; lidé středního věku; Middle Aged; Humans