Diabetes mellitus z pohľadu urológa - Marenčák, Jozef (Urologie pro praxi, 2024)
Diabetes mellitus (DM) je globálna epidémia charakterizovaná zvýšenou hladinou glukózy v krvi so značnou morbiditou a aj mortalitou. DM môže viesť k akútnym a chronickým komplikáciám prakticky vo všetkých telesných orgánoch, vrátane urogenitálneho systému. Problematika diagnostiky a liečby diabetických pacientov s urologickými a andrologickými ťažkosťami je komplexná, mimoriadne závažná a neustále sa vyvíja. Článok sa venuje najčastejším urologickým stavom, ktoré sú špecifické pre DM. Urologické komplikácie môžu prebiehať nepoznane dlhšiu dobu, veľakrát oligosymptomaticky, ale pritom často bývajú pre pacientov až život ohrozujúce. Vlastná liečba týchto ochorení nespočíva len v stabilizácii urologického problému, ale aj v nastavení a úprave terapie DM. Dá sa povedať, že diabetes zvyšuje rizikovosť a závažnosť urologických problémov a naopak urologické ťažkosti (najmä zápaly) môžu viesť k dekompenzácii DM. Spolupráca urológa s diabetológom sa javí nutnosťou.
Keywords: diabetes mellitus; Diabetes Mellitus; Urogenital Neoplasms; diabetické nefropatie; Urologic Diseases; Urolithiasis; Diabetes Complications; nemoci močového měchýře; Sexual Dysfunction, Physiological; Urinary Bladder Diseases; urolitiáza; komplikace diabetu; Urinary Tract Infections; Diabetic Nephropathies; lidé; infekce močového ústrojí; Humans; urogenitální nádory; sexuální dysfunkce fyziologická; urologické nemoci