Retroperitoneální leiomyosarkom - Dittrichová, Hana; Hanek, Pavel; Havlová, Klára (Urologie pro praxi, 2024)
Prezentujeme kazuistiku 69letého muže, u něhož byl při ultrazvukovém vyšetření urotraktu náhodně zachycen suspektní 30mm útvar v oblasti levé nadledviny, na základě zobrazovacích vyšetření nebylo možné vyloučit maligní potenciál nálezu. Pacient byl indikován k levostranné adrenalektomii, histologickým nálezem byl středně diferencovaný ohraničený leiomyosarkom, nadledvina byla bez infiltrace. Pacient byl bez známek generalizace, na základě doporučení multidisciplinárního onkologického týmu je zařazen do sledování, kontrolní restagingové CT proběhlo šest měsíců od výkonu s negativním nálezem.
Keywords: leiomyosarkom; adrenalektomie; Adrenalectomy; Humans; Neoplasms, Connective and Soft Tissue; lidé; Leiomyosarcoma; senioři; mužské pohlaví; Male; Adrenal Glands; nadledviny; Aged; retroperitoneální nádory; Retroperitoneal Neoplasms; Tomography, X-Ray Computed; nádory z pojivové a měkké tkáně; počítačová rentgenová tomografie