Vliv léčby 177Lu-oxodotreotidem na funkci solitární ledviny - Doležílek, M; Quinn, Libuše; Ptáček, Jaroslav; Karhan, Pavel; Koranda, Pavel (Nukleární medicína, 2024)
Cíl: Posoudit riziko nefrotoxicity 177Lu-oxodotreotidu u pacienta se solitární ledvinou a dopad na její funkce. Kazuistika: K léčbě 177Lu-oxodotreotidem pro generalizovaný gastroenteropankreatický neuroendokrinní tumor byl indikován 75letý muž po radikální levostranné nefrektomii s chronickou renální insuficiencí ve velmi pomalé progresi (stádium G3bA1). 177Lu-oxodotreotid je téměř výhradně eliminován ledvinami, ty jsou proto společně s kostní dření považovány za kritický orgán. Při terapii 177Lu-oxodotreotidem u pacientů s poruchou funkce ledvin nebo s abnormalitami ledvin může být vyšší riziko nefrotoxicity a doporučuje se častější sledování ledvinných funkcí. Doporučeno je sledování koncentrace kreatininu v séru a vypočtené clearance kreatininu s použitím vzorce dle Cockcrofta a Gaulta reflektující funkci glomerulů. Jako další kritérium hodnocení ledvinné funkce bylo zvoleno tubular extraction rate vzorkovou metodou podle Bubecka k posouzení vlivu léčby na funkce tubulární. Nedílnou součástí průběhu terapie bylo dozimetrické měření.
Keywords: receptory somatostatinu; Receptors, Somatostatin; Renal Insufficiency, Chronic; lidé; oktreotid; Solitary Kidney; chronická renální insuficience; solitární ledvina; Octreotide; Digestive System Neoplasms; 177Lu-oxodotreotid (Lutathera); Male; Aged; Neuroendocrine Tumors; senioři; mužské pohlaví; nádory trávicího systému; neuroendokrinní nádory; Humans