Ischaemic complications after lower limb varicose vein surgery - review of literature - Houdek, Karel; Moláček, Jiří; Říha, Ivan; Opatrný, Václav; Šulc, R; Čertík, Bohuslav (Rozhledy v chirurgii, 2024)
Úvod: Každý chirurg se obává komplikací operačního výkonu. Operace křečových žil nemají vysoké riziko závažných komplikací. O to katastrofálnější důsledky ale mohou mít. Mohou zapříčinit trvalou invaliditu nebo i smrt pacienta. Článek shrnuje publikovaná data článků zabývajících se ischemickými komplikacemi po výkonech pro křečové žíly dolních končetin. Metoda: Review publikovaných dat, která jsou dostupná v internetových databázích (PubMed, Medline, 1970–2021). Výsledky: Identifikovali jsme 33 publikovaných případů ischemie po přerušení safeno-femorální junkce a strippingu velké safény a stovku případů po skleroterapii. Ischemie po skleroterapii byla způsobena převážně periferní embolizací nebo trombózou. Publikováno bylo i 16 případů mozkové ischemie po sklerotizaci varixů. Žádná z publikovaných komplikací po otevřeném operačním výkonu neměla fatální důsledky, ale ve 22 případech si vynutila amputační výkon. Amputací po skleroterapii bylo 56 a žádný pacient v této skupině nezemřel. Závěr: Předoperační vyšetření, anatomické znalosti a zkušenosti s výkony pro křečové žíly jsou nezbytné k předcházení ischemických komplikací po těchto výkonech. Tyto závažné komplikace by měl řešit zkušený cévní chirurg. O úspěšném řešení rozhoduje i časový faktor.
Keywords: Clinical Studies as Topic; Vascular Surgical Procedures; chronická kritická ischemie končetin; Postoperative Complications; lidé; Varicose Veins; varixy; výkony cévní chirurgie; skleroterapie; Sclerotherapy; Chronic Limb-Threatening Ischemia; pooperační komplikace; klinická studie jako téma; Humans