Ivosidenib v léčbě AML - Weinbergerová, Barbora (Farmakoterapie, 2024)
Navzdory lepšímu poznání molekulárních mechanismů podílejících se na patogenezi akutní myeloidní leukemie (AML) a určitému zlepšení přežití pacientů v posledních letech zůstává terapie AML stále klinickou výzvou. Z tohoto důvodu je důležité hledat nové terapie, které umožní dosažení remise. Ivosidenib, perorální inhibitor isocitrátdehydrogenázy 1 (IDH1), představuje cílenou léčbu, která jak u pacientů s nově diagnostikovanou AML s mutací IDH1 (IDH1m AML), tak u pacientů s relabovanou nebo refrakterní (R/R) IDH1m AML prokázala účinnost při použití v monoterapii nebo lépe v kombinaci s azacitidinem, venetoklaxem či intenzivní chemoterapií. Ivosidenib tak dokáže navodit u velké části pacientů s IDH1m AML léčebnou odpověď při zachování přijatelné bezpečnosti a umožní u části nemocných provedení alogenní transplantace krvetvorných buněk s největším kurativním potenciálem. Přehledová práce uvádí výsledky studií, které hodnotily léčbu ivosidenibem u AML.
Keywords: glycin; pyridiny; lékové interakce; Drug Interactions; Enzyme Inhibitors; lidé; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; Antineoplastic Protocols; klinická studie jako téma; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; Clinical Studies as Topic; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Practice Guidelines as Topic; Pyridines; inhibitory enzymů; akutní myeloidní leukemie; Glycine; ivosidenib; Leukemia, Myeloid, Acute; protokoly protinádorové léčby; Humans