Imunoterapie v léčbě kolorektálního karcinomu - Ostřížková, Lenka (Farmakoterapie, 2024)
Přibližně u 15 % časných a 5 % metastatických kolorektálních karcinomů (CRC) je prokazován deficit v systému oprav chybného párování bází (dMMR) nebo vysoká mikrosatelitová nestabilita (MSI-H). Nádory s dMMR/MSI-H se vyznačují vysokou expresí nádorových neoantigenů, vysokou imunogenitou, a tedy i vysokou účinností imunoterapie – u pacientů s metastatickým CRC s dMMR/MSI-H byl prokázán přínos především při použití pembrolizumabu (studie KEYNOTE-177) a nivolumabu v kombinaci s ipilimumabem (studie CheckMate 142). Imunoterapie je zkoušena v různých kombinacích a s různými úspěchy rovněž u pa cientů s metastatickým CRC bez dMMR/MSI-H nebo v adjuvanci u nemocných s dMMR/MSI-H CRC. Velmi slibně se jeví také imunoterapie (nivolumab ± ipilimumab či relatlimab) podávaná v neoadjuvantní léčbě pacientů s CRC s dMMR/MSI-H (studie NICHE-2 a NICHE-3). Další studie probíhají. Testování stavu MMR je proto nutné provádět před zahájením terapie u všech nemocných s kolorektálním karcinomem.
Keywords: Clinical Studies as Topic; lidé; kolorektální nádory; Immunotherapy; Colorectal Neoplasms; klinická studie jako téma; Humans; imunoterapie