Changes in clinical, physical, and psychological functioning before and after the COVID-19 pandemic in biologic-treated rheumatoid arthritis patients - Husivargová, Alexandra; Timková, Vladimíra; Macejová, Želmíra; Kotradyová, Zuzana; Breznoščáková, Dagmar; Sanderman, Robbert; Rajničová, Iveta (Česká a slovenská psychiatrie, 2024)
Cieľ: Krízové situácie, ako je pandémia COVID-19, môžu mať negatívny vplyv na fyzické a duševné zdravie, obzvlášť u pacientov s chronickými ochoreniami. Zamerali sme sa preto na skúmanie zmien v klinickom, fyzickom a psychickom fungovaní pred a po pandémii u biologicky liečených pacientov s reumatoidnou artritídou (RA). Materiál a metódy: Vzorku tvorilo 103 pacientov s RA (81,6 % žien; priemerný vek 56,1 ? 13,8 rokov). Pacienti vyplnili General Anxiety Disorder Scale, Patient Health Questionnaire, 36-item Short Form Health Survey, Multidimensional Fatigue Inventory, a Visual Analogue Scale-pain. Na analýzu údajov sme použili t-test pre dva závislé výbery. Výsledky: Naše výsledky preukázali výrazne zhoršenú bolesť a vyššiu úroveň anxiety po pandémii. Sociálne fungovanie a mentálny komponent kvality života sa naopak, v porovnaní s dátami pred pandémiou, signifikantne zlepšil. Naša analýza nepreukázala žiadne významné rozdiely medzi pred a postpandemickými dátami pri depresii, fyzickom komponente kvality života, vo všeobecnej, fyzickej alebo mentálnej únave, či klinických premenných. Záver: Naše zistenia naznačujú, že pandémia mala negatívny vplyv na pacientov s RA, a to najmä v oblasti zvýšenej úrovne bolesti a úzkosti. Naše zistenia indikujú, že okrem biologickej liečby môžu pacienti profitovať aj z nefarmakologických intervencií zameraných na problémy pretrvávajúce napriek farmakologickej liečbe, napríklad formou eHealth aplikácií, ktoré boli počas pandémie často používané.