Inklisiran v léčbě hypercholesterolemie - Nussbaumerová, Barbora (Farmakoterapeutická revue, 2024)
nklisiran se stává etablovaným lékem mezi hypoLipidemiky. Účinek je založený na principu „umlčování" translace RNA pomocí siRNA (small interfering RNA; short interfering RNA; silencing RNA). Inklisiran je podáván injekční formou 1* za půl roku k doposud užívané hypolipidemické léčbě. Inklisiran je zkoumán v rozsáhlém programu ORION. Popisujeme zkušenost s léčbou inklisiranem, včetně kazuistiky u pacienta v sekundární prevenci aterosklerotických vaskulárních onemocnění. Účinnost a snášenlivost inklisiranu při správné indikaci byla excelentní.
Keywords: rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; Humans; klinická studie jako téma; Atherosclerosis; kazuistiky jako téma; mužské pohlaví; Hypercholesterolemia; Hypolipidemic Agents; Case Reports as Topic; výsledek terapie; hypolipidemika; Heart Disease Risk Factors; inklisiran; Treatment Outcome; LDL-cholesterol; lidé; ateroskleróza; hypercholesterolemie; Aged; senioři; Male; Cholesterol, LDL; Clinical Studies as Topic