Vliv těhotenství na kompenzaci a spotřebu inzulínu u ženy s diabetem 1. typu při léčbě inzulínovou pumpou - Čeřovská, Noemi; Nezval, Martin; Robenková, Marie Anna (Kazuistiky v diabetologii, 2024)
Kazuistika analyzuje vliv těhotenství na kompenzaci diabetu 1. typu a spotřebu inzulínu při léčbě inzulínovou pumpou MiniMed 640G s kontinuálním monitoringem glykemie. V průběhu každého ze dvou těhotenství se denní spotřeba inzulínu asi dvakrát zvýšila, přičemž HbA 1c klesl na 47, respektive na 51 mmol/mol. Po druhé graviditě byla pumpa MiniMed 640G nahrazena pumpou 780G. Při tom přetrvává vysoká spotřeba inzulínu 70–120 IU/den, HbA1c 50–57 mmol/mol a BMI vyšší než 33 kg/m2 .
Keywords: dospělí; index tělesné hmotnosti; Humans; Pregnancy in Diabetics; Glycated Hemoglobin; makrosomie plodu; Fetal Macrosomia; Body Mass Index; těhotenství při diabetu; Insulin Infusion Systems; Adult; Precision Medicine; Continuous Glucose Monitoring; Diabetes Mellitus, Type 1; diabetes mellitus 1. typu; ženské pohlaví; lidé; glykovaný hemoglobin; kontinuální monitorování glukózy; individualizovaná medicína; inzulinové infuzní systémy; Female