Urologické urgentní případy - Navrátil, Pavel; Astapenko, David (Urgentní medicína, 2024)
Urologické urgentní případy zahrnují širokou škálu stavů, jako jsou akutní močová retence, torze varlete, fraktura penisu, Fournierova gangréna a urosepse. Tyto stavy vyžadují rychlou diagnostiku a intervenci, aby se předešlo závažným komplikacím a ohrožení života pacienta. Klíčovými nástroji při diagnostice jsou anamnéza, fyzikální vyšetření a zobrazovací metody, jako ultrazvuk a CT. Terapie se pohybuje od konzervativních postupů po chirurgické zákroky, v závislosti na závažnosti stavu. Včasná léčba, zejména u stavů, jako je torze varlete nebo Fournierova gangréna, je zásadní pro minimalizaci rizika trvalého poškození a zachování funkce postižených orgánů.
Keywords: Paraphimosis; Humans; infekce močového ústrojí; Pyelonephritis; Urinary Retention; ledviny; Penis; Kidney; renální kolika; lidé; parafimóza; penis; Fournier Gangrene; Spermatic Cord Torsion; retence moči; Renal Colic; torze semenného provazce; Fournierova gangréna; pyelonefritida; Urinary Tract Infections