Empirická ambulantní antibiotická terapie nejčastějších akutních komunitních bakteriálních infekcí u dětí - Štefan, Marek; Havránek, Jindřich; Petrželová, Markéta; Gambacorta, Jitka; Kulakowská, Markéta; Nováková, Šárka; Dolinská, Dagmar; Modráková, Antónia; Valko, Alena; Nyč, Otakar; Tejnická, Jana; Zieg, Jakub; et al. (Urgentní medicína, 2024)
V článku je zpracována problematika empirické perorální antibiotické terapie nejčastějších akutních komunitních bakteriální infekcí u dětí, a sice tonzilitidy, otitis media, sinusitidy, pneumonie, cystitidy, pyelonefritidy, erysipelu, flegmóny, impetiga a erythema migrans. Kromě antibiotik první volby jsou uvedeny i alternativy při výpadku antibiotik nebo při alergii. Součástí doporučení jsou také magistraliter receptury vybraných antibiotik. V článku je dále věnována pozornost klasifikaci antibiotik AWaRe, která rozděluje dostupná antibiotika do tří skupin podle rizika indukce rezistence bakterií.
Keywords: lymeská nemoc; ambulantní péče; impetigo; dítě; Bacterial Infections; lidé; bakteriální infekce; tonzilitida; bakteriální pneumonie; pyelonefritida; Anti-Bacterial Agents; Pneumonia, Bacterial; Pyelonephritis; příprava léků; Ambulatory Care; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Impetigo; Tonsillitis; Sinusitis; Practice Guidelines as Topic; Cystitis; Lyme Disease; Child; Drug Compounding; cystitida; antibakteriální látky; sinusitida; Humans