Efekt antikoagulační léčby a využití sonikace u obtížně se hojících bércových ulcerací - Fárová, Veronika (Referátový výběr z dermatovenerologie, 2024)
Ve dvou kazuistikách uvádím efekt perorálních antikoagulancií na dlouhodobě se nehojící žilní ulcerace. V první kazuistice se jedná o pacientku s těžkou chronickou obstrukční plicní chorobou, s ulceracemi na obou bércích, trvajícími léta. Ve druhé kazuistice je popsán pacient po erysipelu s mnohočetnými vředy na bércích. V obou případech jsem indikovala převod pacientů z antagonisty vitamínu K na přímá antikoagulancia NOAC, oba pacienti současně užívali sulodexid. Jaké výsledky přinesla sonikace v léčbě chronických ulcerací se dočtete v následujících kazuistikách.
Keywords: Glycosaminoglycans; Biological Dressings; Comorbidity; Male; Middle Aged; antikoagulancia; glykosaminoglykany; Wound Infection; infekce v ráně; Sonication; Varicose Ulcer; Aged; mužské pohlaví; senioři; biologické krytí; Warfarin; bércové vředy; komorbidita; náhrada léků; lidé; Wound Healing; ženské pohlaví; Anticoagulants; Humans; vibrace ultrazvukové; Drug Substitution; warfarin; Female; lidé středního věku; hojení ran