Mikrobiom u akné: nové poznatky a možnosti léčby - Nevoralová, Zuzana (Referátový výběr z dermatovenerologie, 2024)
Akné patří k nejčastějším kožním chorobám. Jedním z patogenetických faktorů u akné jsou změny v kožním mikrobiomu. V rozporu s předchozími domněnkami není akné spojena s nadbytečnou proliferací C. acnes, ale se ztrátou fylotypové diverzity C. acnes, především s predominancí C. acnes fylotypu IA1, a se ztrátou kožní mikrobiální diverzity. To vede k aktivaci vrozené imunity a následně k chronickému zánětlivému stavu. Cestou léčby je tedy potlačení patologických kmenů s ponecháním kmenů komensálních, tj. modifikace mikrobiomu. V článku je podrobně rozebrán mikrobiom u akné, vznik chronického zánětu a možnosti jeho nápravy.