Autoimunitní hepatitida indukovaná při léčbě anti-TNF preparátem kazuistika a přehled literatury - Pavelka, Karel; Fraňková, Soňa; Sticová, Eva (Česká revmatologie, 2024)
Autoři prezentují případ 43leté pacientky s entezitickou formou psoriatické artritidy, HLA B 27 pozitivní. Po selhání konvenční léčby byla zahájena léčba subkutánním infliximabem (Remsima v dávce 120 mg s.c. á 14 dní). Klinický efekt u nemocné byl výborný a již po několika týdnech léčby se její základní onemocnění dostalo do remise. Po 6 měsících léčby došlo k vzestupu jaterních testů, které dosáhly až na hodnoty AST 4,53 μkat/l, ALT 7,89 μkat/l. V té době také pozitivní antinukleární protilátky (ANA) 1 : 160. Bylo pojato podezření na vznik autoimunitní hepatitidy (AIH). Při urgentně provedené biopsii byla tato hypotéza potvrzena. Byla zjištěna akutní hepatitida s četnými plazmocyty a eozinofily se středně intenzivní portální/interface a významnou lobulární aktivitou a přemosťujícími nekrózami (centro-centrální, centro-portální), fokálně s krvácením, se známkami regenerace jaterního parenchymu. V další části publikace autoři podávají přehled o AIH, která může patřit mezi autoimunitní onemocnění indukovaná biologickou léčbou. Jsou prezentována zjednodušená kritéria pro autoimunitní hepatitidu a algoritmus vyšetření při podezření na AIH. Dále je diskutována strategie léčby, která je rozdělena na fázi indukční a udržovací. Lékem první volby v indukční fázi jsou glukokortikoidy většinou podávané v dávce 0,5 mg/kg/den. Lékem první volby v udržovací fázi je azathioprin. Cílem léčby je navození biochemické remise do 6 měsíců od zahájení léčby. Dlouhodobá prognóza AIH je nejistá a u části pacientů je nutné počítat s dlouhodobou léčbou někdy i celoživotní. Nutnost transplantace jater je ale vzácná.
Keywords: dospělí; infliximab; Infliximab; prednison; Female; HLA-B27 Antigen; Adult; ženské pohlaví; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; psoriatická artritida; lidé; Prednisone; HLA-B27 antigen; Tumor Necrosis Factor Inhibitors; nežádoucí účinky léčiv; autoimunitní hepatitida; Hepatitis, Autoimmune; Arthritis, Psoriatic; inhibitory TNF; Humans