CAR-T buněčná terapie u systémových autoimunitních revmatických onemocnění - Závada, Jakub (Česká revmatologie, 2024)
CAR-T buněčná terapie, tedy terapie T-lymfocyty s chimérickým antigenovým receptorem (chimeric antigen receptor T-cells – CAR-T), původně vyvinutá pro léčbu hematologických malignit, ukazuje slibné výsledky i u refrakterních systémových autoimunitních revmatických onemocnění (SARD). CAR-T terapie cílí na B-lymfocyty, které hrají klíčovou roli v autoimunitních procesech. Pilotní klinické zkoušky s CAR-T terapií u pacientů se SLE, systémovou sklerodermií a antisyntetázovým syndromem vedly k významnému zlepšení klinického stavu pacientů, vymizení autoprotilátek a dosažení remise bez nutnosti jiné imunosupresivní léčby. CAR-T terapie přináší ale i určitá rizika, jako je syndrom uvolňování cytokinů (CRS) nebo neurotoxické nežádoucí účinky. Výzvu do budoucna představují vysoké náklady a složitost výroby CAR-T-buněk.
Keywords: Cytokine Release Syndrome; Humans; autoimunitní nemoci; revmatické nemoci; Immunotherapy, Adoptive; imunoterapie adoptivní; lidé; T-Lymphocytes; syndrom uvolnění cytokinů; Rheumatic Diseases; Autoimmune Diseases; T-lymfocyty