Vývoj vybraných somatických a morfologických parametrů u mladých hráčů regionální fotbalové akademie a stejně starých nesportujících chlapců v průběhu pandemického období COVID-19 - Sigmund, Martin; Prycl, David; Hrubý, Michal; Dostálová, Iva; Platoš, Jan (Tělesná kultura, 2023)
V prvních měsících roku 2020 propukla celosvětová pandemie koronavirové choroby COVID-19. Tato skutečnost se plně promítla i do každodenního života obyvatel České republiky. Vládou přijatá restriktivní protipandemická opatření zcela změnila a významně omezila chod celé společnosti. Od 11. března 2020 došlo k uzavření školských zařízení a zákazu osobní přítomnosti žáků na vzdělávání. Takováto opatření probíhala v několika vlnách po dobu více než dvou let. To se významně promítlo i do životního stylu dětí a mládeže. Uvedené skutečnosti se mohou projevit v různé úrovni indikátorů souvisejících se zdravým růstem a vývojem mladého organismu. Cíle: Cílem předložené studie je zachytit a porovnat vývoj vybraných somatických a morfologických parametrů u hráčů regionální fotbalové akademie a stejně starých nesportujících chlapců v období restriktivních opatření spojených s pandemií koronavirové choroby COVID-19. Metodika: Výzkumné šetření se uskutečnilo v měsících březen 2020 a říjen 2021. Byla zpracována data probandů, kteří absolvovali první i druhé měření. Výzkumného šetření se zúčastnilo celkem 20 hráčů regionální fotbalové akademie (průměrný věk 1. měření: 12,9 ± 0,32 let; průměrný věk 2. měření: 14,5 ± 0,33 let). Kontrolní soubor byl tvořen 32 chlapci (průměrný věk 1. měření: 13,1 ± 0,43 let; průměrný věk 2. měření: 14,6 ± 0,45 let), kteří reprezentují jedince bez pravidelně řízené pohybové aktivity. Pro hodnocení sledovaných parametrů byly aplikovány metody somatické, antropometrické diagnostiky a neinvazivní metoda multifrekvenční tetrapolární bioelektrické impedance pomocí přístroje InBody 770. Výsledky: V průběhu sledovaného pandemického období došlo u hráčů fotbalové akademie k signifikantnímu snížení tělesného tuku o 2,6 % (p ≤ 0,01; d = 1,16) s jeho celkovým zastoupením na úrovni 8,3 %. Současně u nich došlo k významnému navýšení kosterního svalstva o 2,9 % (p ≤ 0,001; d = 2,24) s jeho průměrným zastoupením 51,2 % v rámci tělesného složení. Z hlediska tělesné konstituce byl zjištěn významný pokles endomorfie a nárůst mezomorfie. Průměrný somatotyp hráčů fotbalové akademie se přesunul z oblasti centrálních typů do kategorie mezomorfů-ektomorfů s hodnotou 1,8–4,3–4,0. U nesportujících chlapců došlo k navýšení tělesného tuku o 3,2 % s jeho průměrným zastoupením na úrovni 23,3 %. Dále byl zjištěn pokles v zastoupení kosterního svalstva o 1,1 % na průměrnou úroveň 39,8 % v rámci tělesného složení. Závěry: Nalezená zjištění prokazují významné odlišnosti ve vývoji somatických a morfologických parametrů u mladých chlapců ve věku 13–14 let s významně rozdílnou úrovní pohybové aktivity v průběhu pandemického období COVID-19 a s tím spojených restriktivních opatření.
Keywords: Clinical Studies as Topic; cvičení; tuková tkáň; Life Style; Adipose Tissue; Adolescent; Growth and Development; Soccer; životní styl; složení těla; lidé; Body Composition; sportovci; Men; klinická studie jako téma; muži; Athletes; růst a vývoj; COVID-19; fotbal; Humans; Exercise; mladiství