Terapeutické možnosti u pacientov s NSCLC s EML4-ALK prestavbou - Laštíková, Simona; Urda, Michal; Riedlová, Petra (Studia pneumologica et phtiseologica, 2024)
Úvod: Nemalobunkový karcinóm pľúc (NSCLC) s potvrdenou prestavbou kinázy anaplastického lymfómu (ALK) predstavuje približne 3–5 % všetkých prípadov NSCLC a bol prvýkrát popísaný japonskými autormi v roku 2007. Liečebnou voľbou pokročilého NSCLC s ALK prestavbou sú inhibítory tyrozínkináz (TKI), ktoré sú cielené na aberantný ALK proteín. V súčasnosti je FDA (Správa potravín a liečiv, USA) schválených päť ALK-TKI. V marci 2024 na základe výsledkov klinického skúšania eXalt3 prijala FDA žiadosť o schválenie lieku pre ensartinib ako liečbu pre dospelých pacientov s metastatickým ALK-pozitívnym nemalobunkovým karcinómom pľúc (NSCLC). Predmetom klinických skúšaní je tiež liečba inhibítormi angiogenézy a inhibítormi imunitných kontrolných bodov, prebieha vývoj ALK-TKI štvrtej generácie. Včasné dáta klinického skúšania ALINA, prezentované na ESMO 2023, ukazujú sľubnú účinnosť alektinibu v adjuvantnej terapii NSCLC. Materiál a metodika: Práca má charakter prehľadovej štúdie, v ktorej sú sumarizované výsledky kľúčových klinických skúšaní jednotlivých ALK-TKI. Ciele: Táto práca prináša prehľad o aktuálne dostupných možnostiach terapie tejto selektovanej skupiny pacientov. Záver: Zavedenie ALK-TKI do terapie ALK+NSCLC zásadne ovplyvnilo prognózu pacientov s pokročilým ochorením. Napriek významnému zlepšeniu prognózy pacientov terapeutickou výzvou zostávajú mechanizmy rezistencie voči ALK-TKI, liečba metastatického postihnutia CNS, či toxicita jednotlivých preparátov. V blízkej budúcnosti očakávame indikáciu alektinibu v adjuvantnej terapii pacientov s resekovaným ALK+NSCLC, ako aj uvedenie ensartinibu do klinickej praxe.
Keywords: nemalobuněčný karcinom plic; inhibitory angiogeneze; Humans; inhibitory proteinkinas; pyrimidiny; Sulfones; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Molecular Targeted Therapy; inhibitory kontrolních bodů; lidé; Piperidines; Anaplastic Lymphoma Kinase; Protein Kinase Inhibitors; Carbazoles; anaplastická lymfomová kináza; Immune Checkpoint Inhibitors; Crizotinib; sulfony; Angiogenesis Inhibitors; cílená molekulární terapie; krizotinib; piperidiny; Pyrimidines; karbazoly