Solidní pseudopapilární neoplazie řešená roboticky asistovanou slezinu zachovávající distální pankreatektomií - Pončáková, Kristýna; Rousek, Michael; Záruba, Pavel; Pohnán, Radek (Rozhledy v chirurgii, 2025)
Souhrn Úvod: Se zavedením robotického systému Da Vinci Xi došlo k exponenciálnímu rozvoji roboticky asistovaných operačních intervencí. Benefity robotické chirurgie jsou úspěšně využívány i v oblasti pankreatické chirurgie. Prezentujeme kazuistiku 24leté pacientky se solidní pseudopapilární neoplazií pankreatu operované s využitím tohoto robotického systému. Kazuistika: Mladá pacientka se symptomatickou solidní pseudopapilární neoplazií kaudy pankreatu podstoupila roboticky asistovanou slezinu zachovávající distální pankreatektomii dle Kimury. Operace proběhla dle plánu s využitím robotického systému Da Vinci Xi nekomplikovaně. Pooperační průběh byl hladký s následnou dimisí do domácí péče 6. pooperační den. Další pooperační vývoj byl příznivý a pacientka je 6 měsíců po operaci v celkově dobrém stavu a bez obtíží. Závěr: Roboticky asistované operace přináší i do oblasti pankreatické chirurgie řadu výhod, kterých lze pomocí robotického systému bezpečně a miniinvazivně dosáhnout i v anatomicky nepříznivém terénu. I přes svou technickou náročnost je bezpečnou metodou v řešení benigních a low-grade maligních pankreatických neoplazií.
Keywords: pankreas; roboticky asistované výkony; Pancreas; Female; Adult; dospělí; Pancreatectomy; nádory slinivky břišní; ženské pohlaví; pankreatektomie; Humans; Robotic Surgical Procedures; lidé; Pancreatic Neoplasms; distální pankreatektomie; pankreatická neoplazie