Role rodičů při vzniku a vývoji online závislostí - Vondráčková, Petra; Pavelcová, Zuzana; Jandáč, Tomáš; Urešová, Anna; Šťastná, Lenka (Adiktologie v preventivní a léčebné praxi, 2024)
Cílem přehledové práce je zmapovat, jak se rodiče podílejí na vzniku a vývoji online závislostí. V textu je pozornost zaměřena na vztahy v rodině, vztahy mezi rodiči a dospívajícími, výchovné styly rodičů, rodičovskou mediaci a vzorce užívání informačních technologií rodiči. Výsledky docházejí opakovaně k závěrům, že důležitým protektivním faktorem ve vývoji online závislostí u adolescentů je kvalita vztahu s rodiči a rodinného prostředí, ve kterém vyrůstají. Pozitivní vztahy, otevřená komunikace, respektování autonomie dospívajícího a emoční blízkost jsou prevencí online závislostí. V rámci rodičovských výchovných stylů se ukazuje důležitá rodičovská vřelost a střední míra kontroly. Techniky rodičovské mediace korelující s nižším výskytem online závislostí jsou společné užívání informačních technologií a aktivní mediace, tedy techniky, které respektují autonomii dospívajícího. Rodiče a odborníci by měli věnovat významnou pozornost také vzorcům užívání informačních technologií samotných rodičů, kteří fungují jako důležitý model ve vztahu k informačním technologiím.