Katecholaminergní polymorfní komorová tachykardie jako neobvyklá příčina výskytu četných komorových extrasystol ve vyšším věku - Savková, Lucie; Andršová, Irena; Novotný, Tomáš; Alexová, Magda; Cetlová, Ivana; Kala, Petr (Cor et Vasa Case Reports, 2021)
Komorové extrasystoly (KES) mohou být benigní, nicméně mohou značit i závažné onemocnění. Při vyšetřování příčin četné komorové ektopie se po vyloučení nekardiální příčiny zaměřujeme na vyloučení strukturálního onemocnění srdce, kdy systolická funkce levé komory slouží jako jeden z markerů stratifikace rizika náhlé srdeční smrti. Výskyt četných komorových extrasystol bez organického poškození srdce je považován za benigní. nicméně je známo, že více než deset tisíc KES za 24 hodin již může vést k arytmiemi navozené kardiomyopatii. Je tedy namístě provést kvantifikaci KES a zhodnotit jejich morfologii. Polymorfní komorové arytmie totiž mohou signalizovat nejen významnou aterosklerotickou nemoc koronárních tepen, ale i výskyt vzácného hereditárního arytmického onemocnění, např. katecholaminergní polymorfní komorové tachykardie (CPVT), a to i ve vyšším věku. na následující kazuistice popisujeme primozáchyt CPVT až v sedmém decenniu života.