Myofascial trigger points: Understanding,diagnosis, management and treatment. Pelvic pain symptoms - Hurt, Karel; Krajcová, Aneta; Zahálka, František (Aktuální gynekologie a porodnictví, 2024)
Úvod: Syndrom chronické pánevní bolesti (CPPS) je časté onemocnění u žen. Kategorizace stavu je určena příčinou bolesti. Organická bolest doprovází konkrétní onemocnění a zmírňuje se hlavně tím, že se řeší hlavní příčina základní poruchy. Bolest neznámého původu, inaparentní, je zřídka adekvátně zvládnuta. Syndrom myofasciální bolesti pánevního dna je často prezentován jejími různými formami. Frekvence CPPS se odhaduje u přibližně 10 % ženské populace. Myofasciální spoušťové body jsou často identifikovány jako zdroj bolesti. Je to zvláštní forma ischemické lokální svalové bolesti spojené s přenesenou, transferovanou bolestí, která způsobuje, že migruje do odlišné oblasti. Spouštěcí body se liší od klasického vzorce bolesti, často postrádají schopnost hojení a mají tendenci přejít do stavu persistující bolesti. Patofyziologie: Náš přehled se zaměřuje na aktuální teorie týkající se patofyziologie spouštěcích bodů, zejména na hypotézu zahrnující excesivní uvolňování acetylcholinu. Diagnóza: Primárně je založena na různých palpačních technikách. Význam klademe na instrumentální metody jako je elektromyografie, ultrasonografie, USG barevné mapování a elastografie. Terapie: Je zaměřena na eliminaci spouštěcích bodů pomocí různých technik. Používá se metoda suché jehly, aplikace anestetik či antiflogistik. Naší pozornosti neušla velmi oblíbená aplikace botoxu. Jako další se též užívají některé fyzikální techniky včetně elektrografie, laserové aplikace, ultrazvuk a magnetoterapie. Zvláštní pozornost by měla být věnována vhodné aplikaci slibné terapie rázovou vlnou. Diskuze: Myofasciální spouštěcí body se staly oblastí značného zájmu. V tomto sdělení diskutujeme patofyziologii, diagnostiku a léčbu. Zdůrazňujeme potenciální překážky týkající se interpretace, trvání a chronicity bolesti obecně a pánevního dna zvláště.