Botulinum Toxin Treatment of Pelvic Pain Disorders. Pharmacology, Pathophysiology and Different Recommended Dosage. Meta-analysis of Clinical Botulotoxin Trials - Hurt, Karel; Krajcová, Aneta; Zahálka, František; Zikán, Michal (Aktuální gynekologie a porodnictví, 2024)
Cíl: Popsat charakteristiku a patofyziologii BTX. Účinnost BTX byla hodnocena prostřednictvím metaanalýzy klinických studií využívajících placebo kontroly. Vzhledem k nedostupnosti kontrolovaných studií ve vulvo-perineální oblasti jsme se rozhodli je nahradit kontrolovanými studiemi prováděnými na příčně pruhovaných svalech v různých jiných oblastech lidského těla. Předpokládáme, že biochemická reakce je buď totožná, nebo velmi podobná. Tato práce nastiňuje námi navrhovaná doporučení týkající se aplikací ve vulvo-perineální oblasti, včetně odpovídajícího dávkování. Metody a pacienti: Byl proveden rozbor klinických studií týkajících se aplikace BTX. Hodnoceny byly databáze z let 2000 až 2023. Nebyly zaznamenány žádné vhodné placebem kontrolované studie specificky na svalech vulvo-perineální oblasti. Kritéria placebem kontrolované BTX studie splnilo devět studií pacientů se svalovou spasticitou po cévní mozkové příhodě. Pacienti byli léčeni BTX A, Botoxem nebo Dysportem. Hodnocení změny svalové spasticity zahrnovalo výpočet rozdílu Modified Ashworth Scale (MAS) před a 4-6 týdnů po léčbě u léčené a placebo skupiny. Cohenovo d bylo použito k určení velikosti tohoto rozsahu (effect size). Velikost celkového efektu u metaanalýzy byla 0,97; P < 0,001, což ukazuje na její významný statistický rozměr. Homogenita nebyla porušena, P = 0,076. Heterogenita prezentuje mírné zkreslení, I2 = 46 %. Forest Plot graf tento nález potvrzuje. Trychtýřový graf obsahuje inkorporované studie a prezentuje nevýznamné zkreslení metaanalýzy. Rozdílné dávkování BTX souvisí s faktem, že běžně používaný Botox a Dysport mají vzájemný poměr přepočtu jednotek 1 IU:2,5 IU v tomto pořadí. Dávka Botoxu ≤ 400 jednotek je považována za bezpečnou, s odds ratio (OR) 0,97 bez významného nárůstu nežádoucích účinků (AE); dávka > 600 jednotek má OR 2,98, doprovázená výrazným zvýšením AE. Aplikace Botoxu pro vulvo-perineální oblast je přibližně 100 IU, rozdělená do několika dávek. Po jednom měsíci lze aplikovat booster dávku stejného rozsahu. Diskuze: Shrnuli jsme základní fyziopatologii BTX a prokázali jeho účinnost při zmírňování bolesti a spastické bolesti u pacientů. Prezentovali jsme vhodné dávkování BTX ve vulvo-perineální oblasti a diskutovali o možné limitaci léčby.