Pilotní studie vlivu transkutánní vagové stimulace na paměť - Cibulcová, Veronika; Jackowska, Marta; Jandačková, Vera Kristýna (E-psychologie, 2024)
Narušená funkce autonomního nervového systému, včetně snížené vagové modulace parasympatické aktivity, souvisí s výskytem demence i úbytkem kognitivních funkcí. Stimulace vagového nervu se ukázala jako účinný terapeutický nástroj pro celou řadu poruch. Některé studie naznačují také pozitivní účinky na paměť. Cílem pilotního měření bylo posoudit proveditelnost nastavení designu a protokolu studie sledující vliv dlouhodobé transkutánní vagové stimulace (tVNS) na paměť. V jednoduše zaslepené randomizované placebem a čekáním na intervenci kontrolované studii bylo 13 zdravých jedinců (5 mužů, 8 žen) náhodně rozděleno do aktivní tVNS (N = 8) nebo falešné (placebo) tVNS (N = 5). Výkon paměti byl hodnocen standardizovaným Rey Auditory Verbal Learning Test před a po 14 dnech aktivní nebo falešné (placebo) stimulace (4 hod./den). Ke stimulaci byl použit certifikovaný přístroj. Pro každého účastníka byl vypočten rozdíl výkonu před intervencí a po intervenci pro bezprostřední vybavení, celkový rozsah krátkodobé paměti a oddálené vybavení. Ke statistickému vyhodnocení rozdílů mezi skupinami byl použit neparametrický Mann Whitney U test a velikost účinku (Effect Size; ES). U participantů podstupujících aktivní tVNS ve srovnání se skupinou podstupující falešnou (placebo) tVNS se ukázal statisticky významný rozdíl u bezprostředního vybavení (p = .006; ES = 0,540) a celkového rozsahu krátkodobé paměti (p = .005 ES = 0,547) se silnou velikostí účinku. Žádné změny nebyly pozorovány u oddáleného vybavení (p = .940; ES = 0,015). Výsledky předložené pilotní studie ukazují, že nastavený design a protokol studie se zdá být adekvátní. Studie přináší také první předběžné poznatky o možném pozitivním vlivu dlouhodobé tVNS na paměť u neklinické populace mužů a žen. Výsledky na větším vzorku jedinců by mohly přispět k objasnění účinku tVNS na paměť, který není dosud prozkoumán.