Kouření v automobilech - nejen nezdravé, ale i nebezpečné - Králíková, Eva (Časopis lékařů českých, 2024)
Proč v autě nekouřit? Kouření poškozuje na prvním místě kuřáka, pasivní kouření ale i ostatní ve voze. I při otevřeném okénku nebo zapnuté klimatizaci stále překračují hodnoty znečištění vzduchu v kabině auta limity pro prachové částice. Kouření v autě přispívá k přijetí kouření jako standardní aktivity, což vnímají zejména děti. Rozptyluje pozornost řidiče a látky v kouři snižují jeho pozornost a schopnost reakce. Zapalování cigarety může oslnit. Kouření v automobilu významně zvyšuje riziko nehody, a to jednak z mechanických důvodů, jednak utlumujícím vlivem tabákového kouře, zejména oxidem uhelnatým a velkou dávkou nikotinu. Desítky zemí zakazují kouření v autech, většinou pokud v něm jede dítě, nezletilý nebo těhotná žena, Česko zatím mezi tyto země nepatří.
Keywords: nebezpečné chování; Tobacco Smoke Pollution; Automobile Driving; znečištění tabákovým kouřem; Smoking; zákonodárství jako téma; Automobiles; Accidents, Traffic; kouření; znečištění ovzduší; lidé; Air Pollution; nepozorné řízení; Tobacco Smoking; automobily; Distracted Driving; Dangerous Behavior; Legislation as Topic; Air Pollutants; riziko; kouření tabáku; Risk; látky znečišťující vzduch; řízení motorových vozidel; dopravní nehody; Humans