Problematika péče o mladé dospělé onkologické pacienty v Česku: Je třeba národních doporučených postupů? - Sokop, Tomáš; Dufek, David; Polášková, Kristýna; Nováková, Klára; Lakomý, Radek; Petráková, Katarína; Lordick Obermannová, Radka (Časopis lékařů českých, 2024)
Adolescenti a mladí dospělí jsou skupinou pacientů charakterizovanou specifickými potřebami v rámci onkologické péče. Ačkoliv je v tomto věkovém období diagnostikováno pouze 5 % nádorových onemocnění, představují malignity významnou zátěž ve smyslu jak ztracených let života ve zdraví, tak následků onkologické léčby. Důležitými body problematiky mladých pacientů jsou diagnostické zpoždění, podpora primární prevence, biologicky odlišné typy nádorů, onkogenetické zhodnocení, jedinečné psychosociální výzvy, otázka fertility, sledování nežádoucích účinků léčby včetně vzniku sekundárních malignit nebo absence věkově specifických klinických studií. Centralizace péče a tvorba multidisciplinárních týmů dedikovaných mladým pacientům umožní komplexnější přístup se zaměřením na tuto problematiku. Jedním z prostředků ke zlepšení péče o mladé onkologicky nemocné je vypracování národních doporučených postupů a organizace mezinárodních i národních klinických studií
Keywords: mladý dospělý; opožděná diagnóza; Neoplasms; nádory; Adolescent; kvalita života; lidé; fertilita; terapie; Psychosocial Support Systems; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; Therapeutics; Fertility; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Delayed Diagnosis; Practice Guidelines as Topic; Young Adult; Medical Oncology; Diagnostic Screening Programs; lékařská onkologie; screeningové diagnostické programy; psychosociální podpůrné systémy; Quality of Life; mladiství; Humans