Profesor Viktor Guttmann - další zapomenutý laryngolog se narodil před 145 lety - Kalivoda, Ivan (Časopis lékařů českých, 2024)
Ačkoliv byl profesor Viktor Guttmann jednou z klíčových postav rané české laryngologie, jeho jméno upadlo v zapomnění. Následující článek proto nabízí ucelený pohled na život a odborný přínos tohoto významného lékaře židovského původu, který se narodil před 145 lety v Táboře a působil v Praze. Guttmann vystudoval českou lékařskou fakultu Karlo-Ferdinandovy univerzity, specializoval se na laryngologii a pod vedením profesora Otakara Frankenbergera. významně přispěl k vybudování Českého laryngologického ústavu. Intenzivně se věnoval vědecké a publikační činnosti. Mezi hlavní témata jeho odborného zájmu patřily choroby hrtanu, nosu a vedlejších dutin nosních, přičemž některé jeho poznatky zůstávají dodnes relevantní v odborné literatuře. Pravidelně referoval v Časopisu lékařů českých o činnosti ústavu a přednášel na lékařských kongresech doma i v zahraničí. Ve své praxi se vyznačoval laskavým přístupem k pacientům, a často poskytoval péči zdarma pacientům z chudších vrstev. Viktor Guttmann zemřel ve věku 42 let v roce 1921 na onemocnění ledvin. Přibližujeme jeho život a odkaz, a to včetně nálezu jeho náhrobku na dnes již neexistujícím židovském hřbitově v Táboře, čímž se podařilo obnovit památku tohoto zapomenutého českého laryngologa pro současné i budoucí generace lékařů.
Keywords: dějiny lékařství; History of Medicine; dějiny 20. století; Otolaryngology; History, 20th Century; otorinolaryngologie