Tako-tsubo syndrom - zlomené srdce není jen metafora - Glaba, Lukáš; Trinh, D. M; Toušek, Petr (Praktický lékař, 2024)
V tomto článku popisujeme případ 65leté pacientky s anamnézou arteriální hypertenze, která byla hospitalizována na Kardiologické klinice FNKV s apikální formou tako-tsubo syndromu (TTS) s relativně typickým klinickým obrazem a průběhem tohoto onemocnění. Úvodně se pacientka dostavila pro nízký krevní tlak, slabost a prekolaps na urgentní interní příjem FNKV, kde bylo pro elevaci troponinu a změny na EKG vysloveno podezření na akutní infarkt myokardu bez ST elevací (NSTEMI). S touto pracovní diagnózou byla pacientka následně přijata na koronární jednotku. Po příjmu na lůžko byla doplněna transthorakální echokardiografie (TTE) s nálezem lehké systolické dysfunkce levé komory srdeční (LKs) s ejekční frakcí (EF) 40–45 %, akinezí hrotu a přilehlých apikálních segmentů všech stěn. Následně byla doplněna selektivní koronarografie s nálezem normálního koronarogramu a navazující ventrikulografie potvrdila poruchu kinetiky odpovídající apikální formě TTS. Další průběh hospitalizace byl bez komplikací a pacientka byla v dobrém stavu propuštěna do ambulantní péče. Při ambulantní kontrole s odstupem 1 měsíce byla prokázána téměř úplná normalizace funkce LKs. Naše kazuistika tedy prezentuje typický případ TTS, zajímavé klinické jednotky, která je s lepší dostupností diagnostických vyšetření a lepším povědomím o tomto onemocnění už poměrně známou diagnózou i v České republice.
Keywords: Echocardiography; Troponin; Coronary Angiography; radioisotopová ventrikulografie; Radionuclide Ventriculography; Female; Aged; diagnostické techniky kardiovaskulární; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; Takotsubo Cardiomyopathy; koronární angiografie; ženské pohlaví; Humans; senioři; lidé; troponin; echokardiografie; takotsubo kardiomyopatie