Subtotální ablace cévnatky v terénu zadní skleritidy - Ulrych, Richard; Mikšíková, I; Stěpanov, Alexandr (Praktický lékař, 2024)
Zadní skleritida je potenciálně zrak ohrožující zánětlivý proces, který primárně postihuje zadní segment oka. Výskyt tohoto onemocnění není častý, prevalence se pohybuje kolem 2 %. Zánětlivý proces se může šířit na přilehlou cévnatku a způsobovat její ablaci, která vede ke změlčování přední komory oka a na ultrazvukovém vyšetření se projevuje nálezem tzv. T-znaku. Prezentujeme kazuistiku pacienta se subtotální ablací cévnatky v terénu zadní skleritidy. Osmdesátiletý muž přišel na oční oddělení Klaudiánovy nemocnice z důvodu poklesu zrakové ostrosti na levém oku. Při ultrazvukovém vyšetření postiženého oka jsme prokázali subtotální ablaci cévnatky za přítomnosti T-znaku. Pacientovi byla nasazena intenzivní lokální a celková steroidní terapie. Následně byla zaznamenána kladná odpověď na léčbu steroidy s postupnou absorpcí tekutiny, úpravou odchlípení cévnatky a zlepšením zrakové ostrosti levého oka do původních hodnot.
Keywords: Aged, 80 and over; amoxicilin; Humans; prednison; lidé; senioři nad 80 let; mužské pohlaví; Male; Ultrasonography; Amoxicillin; Choroidal Effusions; skleritida; ultrasonografie; Prednisone; Scleritis; choroidální efuze; Tomography, X-Ray Computed; počítačová rentgenová tomografie