Kontinuální termodiluce – nová metoda přímého měření koronárního průtoku a rezistence - Kala, Petr; Adlová, Radka; Gašpárková, Veronika; Ošťádal, Petr; Hájek, Petr (Cor et Vasa, 2025)
Angina pectoris bez obstrukce koronárních tepen je častý nález u pacientů s bolestmi na hrudi, v jehož patofyziologii se uplatňují zejména dva mechanismy – strukturální nebo funkční poškození mikrocirkulace či funkční poškození epikardiálních tepen, případně jejich kombinace. Souhrnný článek se zabývá dia- gnostikou koronární mikrovaskulární dysfunkce se zaměřením na kontinuální termodiluci jako bezpečnou, jednoduchou, rychlou a na operatérovi nezávislou metodu. Popisuje teoretický základ i praktické aspekty s grafickými ukázkami měření.
Keywords: koronární cévy; Thermodilution; Coronary Vessels; mikrocévy; Pericardium; Hemodynamic Monitoring; mikrocirkulace; termodiluce; hemodynamické monitorování; lidé; Microvessels; Angina Pectoris; perikard; Microcirculation; koronární průtok; Humans; angina pectoris